Látnivalók

Mit érdemes megnézni, ha a körösparton nyaralunk? A számtalan lehetőség közül íme néhány:

Békésszentandrás:

Duzzasztó

duziA duzzasztó egyike a kevés megvalósult vízügyi beruházásoknak, ami a két világháború között zajlott Magyarországon, építése 1936-tól 1942-ig tartott. Mindkét nyílása 22 m széles. Átlagos vízállásnál a két zsilip fölött, 2 méter szélességben hömpölyög át a halványzöld víztömeg, hogy néhány méteres zuhanás után nagy robajjal zuhogjon az alsó mederbe. Festői látvány a tajtékos, kavargó víztömeg, amely egy-kétszáz méter után ismét csendes folyóvízzé változik. Érdemes megnézni, ha a körösparton nyaralunk. A duzzasztó alatt pergető horgászattal balinra, süllőre és csukára lehet kísérletezni.

Gödény-halom

godeny_domb

A Gödény-halom feltehetően a rézkorból származó temetkezési hely lehetett, egykori magassága valószínűleg a 15 métert is meghaladta. A halom és a környéke régészetileg védett terület. Közelében egy tanösvény került kialakításra, melynek végigjárása során megismerkedhetünk egy felhagyott homokbánya, ill. a kunhalom élővilágával, természeti értékeivel.

 

Jubileumi Emlékház

emlékház

A Kálvária-téren található épület Békésszentandrás történetét mutatja be tűzzománc képek segítségével.

 

 

Szarvas:

 

Arborétum és Mini Magyarország Makettpark

minimagyar webMagyarország legnagyobb arborétuma összesen 82 hektáron terül el. A gyűjteményben közel 1600 fa- és cserjefaj valamint 250 lágyszárú növény található. A növények mellett rengeteg állat is él a kertben. Az Arborétumban található Mini Magyarország Makettparkban a látogatók felfedezhetik és soha nem látott perspektívából ismerhetik meg Magyarország történelmi jelentőségű épületeinek, hajóinak, vonatainak kicsinyített másait.  A két hektáron elterülő Mini Magyarország minden korosztályt kalandra hív: interaktív makettekkel, gombnyomással indítható, mini alagutakon, hidakon, viaduktokon átkelő vasút makettekkel, a mini Balatonon és Dunán ringatózó vitorlásokkal, gőzhajókkal, gombnyomásra megszólaló, hangzó épületekkel a legkisebbektől a nyugdíjas korosztályig, családoknak, baráti társaságoknak, osztályoknak, nyugdíjas kluboknak egyaránt különleges élmény. Mindenképpen érdemes megnézni, ha a körösparton nyaralunk! További információk: Arborétum, Mini Magyarország Makettpark

 

Történelmi Magyarország Közepe és Millenniumi Emlékút

régimo2A történelmi Magyarország mértani középpontját Mihálfi József, szarvasi evangélikus gimnáziumi tanár határozta meg 1880 körül, amely egyben a Kárpát-medence középpontját is jelenti. Szarvas a történelmi Magyarország közepe, amit az 1939 óta fennálló szélmalom-emlékmű jelez. A Nagy-Magyarország mértani közepe a számítás szerint egybeesett egy akkor még működő szélmalom helyével, ezért választották ezt a formát a Holt-Körös partján emelt emlékműnek.

A történelmi Magyarország közepe a Millenniumi Emlékúton is megközelíthető. Az Emlékút az Ótemplom mögötti Körös-parttól indul, és kb. 1250 méter hosszú. Kezdetét egy székelykapu jelzi, majd felvezet a Holt-Körös körgátjára. Az Emlékút végén egy másik székelykapun át vezet a történelmi Magyarország közepének nevezett stilizált szélmalomhoz. A gáton 17 stációt alakítottak ki, s az itt felállított emlékművek Magyarország történelmének 17 jelentős állomására emlékeztetnek.

 

Vízi Színház

Szarvasi Vízi Színház Magyarországon eviziszínház3gyedülálló építészeti megoldásként egy stilizált várkastély és egy amfiteátrum ötvözeteként épült fel 2011-ben. A Szarvasi Vízi Színházat a Békéscsabai Jókai Színház működteti.

A műsor és jegyinformáció a viziszinhaz.hu oldalra kattintva érhető el.

 

 

 

Körös-Maros Nemzeti Park – Körösvölgyi Állatpark

bölény1Szarvason, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság központja mellett került kialakításra a Körösvölgyi Látogatóközpont, amelyben természetvédelmi kiállítás, széles körű programok, szolgáltatások várják az érdeklődőket. Állandó kiállítása a Dél-Tiszántúl természeti értékeit mutatja be. A két szintet elfoglaló kiállítás történeti áttekintést nyújt a térség kialakulásáról, majd diorámákon keresztül mutatja be a nemzeti park védett értékeit.

A 2014-ben megnyílt Körösvölgyi Állatparkban testközelből ismerhető meg a Dél- Tiszántúlon egykor és ma honos, illetve jelenleg is terjeszkedő állatfajok. Az Állatparkban 26 madár- és emlősfaj egyedeit tekinthetik meg az érdeklődők. Az Állatpark lakói között védett és nem védett fajok egyaránt fellelhetők. A látogatók olyan rejtett életmódot élő állatokkal találkozhatnak, mint a nyuszt, a borz, vagy a nyestkutya. Látható itt gímszarvas, őz, dámszarvas, vaddisznó, és róka is, melyek általánosan ismert fajnak számítanak, mégis ritkán kerülnek a természetjárók szeme elé a szabadban. A kialakított vizes élőhelyen többek között nagy lilik, nyári lúd és fehér gólya él. A park legnagyobb attrakcióját az európai bölények jelentik, melyek a Maros és a Sárrét közti terület régmúlt élővilágát idézik, hiszen ma már a Dél-Alföldön sehol sem élnek vadon. További információk a Körös-Maros Nemzeti Park honlapján találhatók.

Szárazmalom

malom webA szarvasi szárazmalom Magyarországon a 19. század közepéig legelterjedtebb, ókori típusú malomtípus egyik utolsó képviselője. Azért nevezik “száraz”-nak, mert meghajtása nem vízi erővel, hanem igaerővel történt. Az alsó állású, vízszintes meghajtó kerekű szárazmalom 1836-ban épült, a Bolza család készíttette szlavóniai ácsokkal, indiai rendszer szerint. Ez Magyarország egyetlen eredeti helyén látható szárazmalma.

 

Szarvasi “Szent Klára” Gyógyfürdő

szentklára3web

A Szarvasi Gyógyfürdő gyógymedencéinek vízellátását a fürdő saját, 570 m talpmélységű kútja biztosítja. A feltörő víz hőmérséklete 36,2 oC. E mélyfúrású kút vizét az Országos Tisztiorvosi Hivatal és az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság gyógyvízzé minősítette. A Szarvasi Gyógyfürdő gyógyvize nőgyógyászati panaszok és ízületi betegségek kezelésére alkalmas.

A fürdőben hat fedett medence üzemel: ülő-, úszó-, pezsgő-, és tanmedence, továbbá két úgynevezett török medencét is használhatnak a látogatók.

Tökéletes szállást keresel a környéken?

Medencés nyaralók: Alíz vendégház (3+3 fős), Anna vendégház (10 fős, két ágyas szobákkal), Adél vendégház, Tímea vendégház

Szembe szomszéd és egyik oldalt szomszéd nélküli igazi horgásznyaraló: Betti vendégház

Állatbarát nyaraló, ahol bármennyi és bármekkora kutyát ingyenesen fogadunk: Niki vendégház

 

További látnivalók, hasznos információk itt találhatók:

Körös-menti Turisztikai Egyesület

Szarvas város honlapja

Békésszentandrás nagyközség honlapja